Jak korzystać z Udostępniania w pobliżu Google

Klon Google AirDrop, Nearby Share, jest wreszcie dostępny. Jest ona dostępna dla wszystkich urządzeń z systemem Android 6.0 lub nowszym. Co w praktyce oznacza, że ​​każdy posiadacz urządzenia z Androidem może teraz korzystać z Udostępniania w pobliżu.

Ale jak dokładnie go używasz? Cóż, to całkiem proste. I o to właśnie chodzi, wprowadzając przez Google tę nową funkcję. Zwłaszcza, że ​​jest już dostępny na prawie każdym urządzeniu z Androidem na świecie i nie jest funkcją Androida 11, jak kiedyś myśleliśmy.

Gdzie jest Udostępnianie w pobliżu?

Funkcja Udostępnianie w pobliżu znajduje się oczywiście w arkuszu Udostępnij. Będziesz wtedy mieć do niego dostęp tak, jakbyś skopiował link lub udostępnił go na Twitterze itp.

Obok przycisku „Kopiuj” na arkuszu udostępniania pojawi się przycisk, którego możesz dotknąć, aby rozpocząć.

Innym sposobem na rozpoczęcie jest przewinięcie arkusza udostępniania w dół i znalezienie „Udostępnianie w pobliżu” na liście aplikacji. Możesz też dodać przełącznik Udostępnianie w pobliżu do szybkich ustawień.

Istnieją więc trzy sposoby, aby zacząć tutaj.

Jak korzystać z Udostępniania w pobliżu?

Stuknij Udostępnianie w pobliżu na jeden z trzech sposobów wymienionych powyżej.

Tam zobaczysz nowy ekran z prośbą o dostosowanie ustawień przed włączeniem Udostępniania w pobliżu. Należą do nich nazwa Twojego urządzenia, którą możesz tam zmienić. Oprócz widoczności urządzenia.

Istnieją trzy opcje widoczności urządzenia. Możesz wybrać opcję pokazywania go wszystkim swoim kontaktom – oczywiście powiadomienie otrzymają tylko osoby, które są naprawdę blisko Ciebie. Możesz także wybrać „Niektóre kontakty” i nacisnąć przełącznik dla każdego kontaktu na liście. Lub wybierz ukryte. Nikt nie zobaczy Twojego urządzenia z wyjątkiem tych, którzy już otworzyli Udostępnianie w pobliżu i czekają na plik.

Po dostosowaniu ustawień dotknij „Włącz”. To niebieski przycisk w prawym dolnym rogu.

Teraz Udostępnianie w pobliżu jest włączone i wyszukuje urządzenia w pobliżu.

Urządzenia w pobliżu zobaczą powiadomienie, że urządzenie w pobliżu udostępnia dane.

Gdy użytkownik tego urządzenia kliknie powiadomienie, zobaczysz je na swoim urządzeniu: będzie widoczne imię i nazwisko tej osoby oraz jej zdjęcie profilowe Google. Dzięki temu wiesz, że udostępniasz treści właściwej osobie.

Kliknij to zdjęcie. Wtedy druga osoba musi zaakceptować przelew.

Gdy to zrobisz, automatycznie wyśle ​​plik, łącze lub cokolwiek innego, co próbujesz wysłać.

Wydaje się, że jest wiele kroków, ale po pierwszym uruchomieniu jest to całkiem łatwe. I jest płynny, co jest naprawdę miłe.

Dobrą rzeczą jest to, że ludzie nie będą Ci spamować różnymi rzeczami, jak to często widzimy w przypadku AirDrop, zwłaszcza wśród nastolatków. Zarówno nadawca, jak i odbiorca muszą potwierdzić przelew, zanim faktycznie zadziała.

Jak korzystać z termometru Google Pixel

Jak dostosować odtwarzanie muzyki Google na Androidzie

Problem z dźwiękiem w Google Pixel

Jak poprawić żywotność baterii w Google Pixel Fold

Najlepsze oferty Google Pixel Fold

Nie pamiętasz hasła Google? Oto jak odzyskać swoje konto

Jak zrobić zrzut ekranu w Google Pixel Fold

iPhone 15 Pro Max: Szybko ZNISZCZYŁ Google Pixel 8 Pro

Google planuje wydarzenie na temat Androida 16 listopada

Smartfon Google Nexus 4 pochodzi od LG

Google, Dell, MSI – wojna tabletów?

dynamic individual with a diverse range of passions and expertise. From his early days as a machinist and USAF aircraft mechanic to his thrilling adventures as a race car driver, Jack has always had a knack for pushing boundaries. With a BS in Business, he combined his love for motorcycles and storytelling, becoming a motorcycle folklorist and futurist, uncovering the rich tales of the open road. Today, Jack thrives as a senior software engineer, applying his analytical mindset and problem-solving skills to create innovative solutions. With an unwavering drive for excellence, he continues to embrace new challenges and shape the technological landscape.